Efter pandemin har vi börjat vänja oss vid att det faktiskt går hur bra som helst att jobba hemifrån. Särskilt inom yrken såsom programmering och marknadsföring. Bland annat har många gått över från att vara anställd till att vara frilansare. Går du kanske i liknande tankar? I den här artikeln berättar vi mer hur det är att jobba som konsult samt för och nackdelar som du bör känna till innan du doppar tårna i konsultvattnet.
Fördelar med att arbeta som konsult
Att arbeta som konsult eller frilansare kan sänka din tröskel och faktiskt göra det lättare att hitta arbete på dagens marknad. Oavsett om du är högspecialiserad eller nyutexaminerad kan ett gig vara en fenomenal genväg till arbete. Du kan använda din vassa kompetens för att utföra ett arbete som faktiskt behöver utföras utan alltför stort engagemang eller risk för dig eller företaget. Är du redan nu frilansare i framförallt IT och techbranschen så finns det väldigt goda chanser att hitta konsultjobb då företag skriker efter folk som dig. Här radar vi upp ett antal ytterligare fördelar som du kan lägga på minnet:
- Friheten. Du får känna på hur härligt det kan kännas att vara fri på riktigt.
- Du är din egen boss och basar över din egna tid och dina uppgifter.
- Byte av jobb och arbetsuppgifter är ett av de bästa tillvägagångssätten för att öka din lönenivå. Och om du är en framgångsrik konsult eller frilansare har du ännu fler möjligheter att påverka din lön och karriär.
- Arbetar du med varierande uppgifter så är större chans att du utvecklas då du stöter på fler utmaningar.
- Du blir en hejare på nätverkande! Genom att arbeta med flera olika arbetsgivare och kollegor kan du bygga upp ett omfattande nätverk av personer inom samma område på kort tid.
- Du kan oftast arbeta var du vill på planeten. Många konsultjobb kräver mer eller mindre bara en WIFI connection och att du är tillgänglig digitalt. Du kan till och med frilansa från Spanien, på en strand eller på ett cafe.
- Många företag är på jakt efter att hitta en konsult eller frilansare, vilket betyder många möjligheter för dig! Vanliga konsultrollen som företag efterfrågar idag är inom programmering, finans, digital marknadsföring och maskininlärning.
Nackdelar med att jobba som konsult eller att frilansa
Att jobba som konsult har för och nackdelar som kan vara bra att känna till. Går du i tankarna att börja frilansa så är det alltså inte bara guld och gröna skogar som väntar i horisonten. Det är ett arbetssätt som faktiskt inte passar alla, så därför är det viktigt att vara transparent med vilka nackdelar det för med sig:
- Det kan uppstå barriärer i kommunikationen – kanske talar du och kunden ”inte samma språk eller arbetar mot samma mål”. Detta kan vara frustrerande för ovana kommunikatörer och människokännare.
- Du kan känna dig ensam på arbetstid. Om du arbetar ensam som konsult kan du kanske vilja ha någon annan att brainstorma med samt få synpunkter och feedback från. Du kan i denna sits t.ex. arbeta i ett co-working space med likasinnade eller ta ett jobb via ett konsultföretag eller en digitalbyrå.
- Det kan vara en osäkrare inkomstkälla. Ditt liv som konsult kan innebära mer tillfälliga anställningar, ofta med ansvar för den egna försäljningen. Detta gör dessutom att du ofta måste kunna planera och exekvera på egen hand utan en chef som håller i handen.
- Det kan bli svårare att hantera arbetsvillkor. Det kan exempelvis vara bra att förstå vad som nu gäller för din pension och vilka villkor för uppsägningstid som existerar.
Summering: Att börja jobba som konsult, för- och nackdelar
Nu när du fått en bild av vilka ljusa och inte lika ljusare sidor som väntar i jobbet som IT konsult kanske du lättare kan ta rätt beslut. Viktigt att komma ihåg är att alla jobb bör vara en utmaning. Så kanske är det så att livet som frilansare blir din nästa stora utmaning att ta dig an?