Starta eget företag 2024

Går du i tankarna på att starta eget företag eller har du redan tagit steget? Att driva sitt egna företag innebär en mix av utmaningar men även möjligheter. Att ta hjälp av konsulter eller byråer kan hjälpa till under resans gång. 

För – och nackdelar med att driva eget 

Det finns mängder med fördelar och nackdelar med att driva eget företag och förmodligen kommer du få olika svar beroende på vem du frågar. Friheten i att du kan styra över din egen tid lockar många. Medan osäkerheten kring ekonomin kan också skapa stress och oro. 

starta eget företag konsult

Varför starta aktiebolag? 

Det vanligaste är att man startar aktiebolag när man är flera ägare, men det går såklart också att göra det om du är ensam. När man driver ett aktiebolag finns det en juridisk person. Detta betyder att ägaren eller ägarna i det flesta fall inte ansvarar för företagets skulder. Skatteskulder är dock ett undantag, där kan du bli personligt betalningsansvarig.   

När du startar ett aktiebolag behöver du även ha ett aktiekapital på minst 25 000 kr. Denna summa är en investering i din verksamhet och inte en avgift. Företaget behöver även ha en styrelse och har ofta även en revisor samt att du både kan ta ut lön och utdelning. 

Varför starta egen firma? 

Den största skillnaden mellan enskild firma och aktiebolag är att om du startar en enskild firma blir du som privatperson sammankopplad med företaget. Bolaget blir registrerat på ditt personnummer och din privata ekonomi och företagets ekonomi blir därmed helt förenade. En enskild firma passar bra om du ska driva din verksamhet själv. 

Hur ska man tänka när man startar eget 

I uppstartsfasen är det mycket att tänka på och det viktigt att ha en tydlig affärsidé och nischa in sig för att sticka ut från mängden. Att omge sig av rätt stöd och ta hjälp med de bitarna som du känner dig osäker på, genom att ta hjälp av en byrå eller en konsult. På så sätt kan du istället fokusera helt på det du kan och tycker är roligt, vilket kommer leda till att du lyckas och fortsätter brinna för din idé. 

Hjälp på traven 

Genom att välja rätt konsulter och samarbetspartners kan du öka dina chanser till framgång och skapa ett hållbart företag för framtiden. Genom att använda sig av en plattformar som Partna, kan du få lite hjälp på traven. Där kan du få hjälp av digitala proffs som kan hjälpa dig med exempelvis marknadsföring, webbutveckling eller apputveckling. Där kan du även jämföra olika byråer för att hitta den som passar just dig.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hitta designbyrå och webbyrå i Stockholm via Partna